Zorg

Een geïntegreerd erfgoedbeleid staat vandaag hoog op de agenda. Met ‘Zorg’ zoeken we dan ook toenadering tot de zorgsector.
 
Zo is dementie een van de belangrijkste maatschappelijke uitdagingen van onze tijd. Op lokaal vlak kunnen erfgoedinstellingen heel wat betekenen voor de reminiscentiewerking. Het momentum om de bruggen tussen de erfgoed- en zorgsector te versterken en verder uit te bouwen. Of waar nodig, de funderingen voor deze samenwerkingen te leggen.
 
Ook de geschiedenis van de zorg zelf komt op deze Erfgoeddag aan bod. Hoe zag de zorgsector er in het verleden uit? Hoe is dit doorheen de eeuwen geëvolueerd tot de zorg die we vandaag kennen? En vooral, welke sporen vinden we hiervan terug in collecties en archieven. Meteen ook de oproep naar de zorgsector zelf om in hun verleden te grasduinen en met hun cultureel erfgoed naar buiten te komen.
 
Uiteraard mag met dit thema de cultureel-erfgoedzorg niet vergeten worden. Welke zorg heeft ons cultureel erfgoed nodig en waarom? Hoe gaan erfgoedorganisaties en verenigingen met deze zorg om? Op Erfgoeddag krijgt het publiek een exclusieve kijk achter de schermen en een antwoord op wat bewaren erfgoedinstellingen en, vooral, hoe en waarom doen ze dat. Dit (voor het publiek) grotendeels onzichtbare, back office werk, vraagt de nodige kennis, tijd, personeel en middelen. Tijdens deze editie plaatsen we het belang van dit alles extra in de kijker.  
 
Ben je benieuwd wat het thema Zorg allemaal inhoudt? Lees dan onze inspiratiebrochure of surf naar de sectorsite van Erfgoeddag. Je leest hier blogberichten, tips en filmpjes die verband houden met het thema Zorg.