Wat als je thuis er morgen niet meer is?

Poldermuseum, Erfgoeddag activiteit, Stad Antwerpen

Wat als je thuis er morgen niet meer is?

Tentoonstelling
Poldermuseum
Koninklijke Heemkundige Kring van de Antwerpse Polder

In de polders ten noorden van Antwerpen zijn mensen in de loop van de geschiedenis meermaals hun 'thuis' verloren. Door oorlogsgeweld, door de kracht van de natuur of door bestuurlijke beslissingen.

In het Poldermuseum leer je meer over een aantal polderdorpen die werden onteigend voor de uitbreiding van de Antwerpse haven. De dorpen Wilmarsdonk, Oorderen, Oosterweel en Lillo verdwenen in 1963 van de kaart. Honderden mensen verliezen hun thuis. Het verhaal ontdek je in meer dan dertig kamers en tienduizenden voorwerpen. Dankzij foto's, beelden, brieven en documenten komen de verdwenen dorpen terug tot leven. Oorspronkelijke bewoners getuigen op schermen over hun gedwongen verhuis.

Tien jaar daarvoor, tijdens de nacht van 1 februari 1953, braken de dijken door. Gezinnen in Lillo, Zandvliet en Berendrecht moesten vluchten voor het watergeweld. Een aparte tentoonstelling herdenkt deze ramp.

Waar
Poldermuseum
Tolhuisstraat 10-16
2040
Lillo
Er is een ruime parking op de Scheldelaan. Van daaruit vertrekt een wandelpad naar het museum en Lillo-Fort.
Wanneer
21/04/2024 - 10:00 t/m 18:00
Deze activiteit loopt tot: 
vr, 01/11/2024 - 18:00
Contact
Bereikbaar

Dienstregeling NMBS  Dienstregeling De Lijn  Blue Bike

Toegankelijkheid
Toegankelijkheid: gedeeltelijk
Toegankelijkheid doelgroep: 
Personen met ASS (Autisme), Personen met een auditieve beperking of handicap, Personen met een psychische beperking, Personen met een verstandelijke beperking, Personen met een visuele beperking of handicap, Voor iedereen
Er zijn 2 trappen en geen lift.
Meer info
De vaste collectie is gratis te bezoeken.