Duizend-en-een Erfgoeddagen in regio Dijk92 

Duizend-en-een Erfgoeddagen in regio Dijk92 

Ambitie troef in regio Dijk92. Vanuit een klein, overvol bureautje in Dendermonde zijn we met beperkte middelen erin geslaagd om de slogan ‘Erfgoeddag maakt school’ zowel voor, tijdens als na Erfgoeddag gewicht te geven. Hieronder vind je het relaas, met bijhorende filmpjes. Bekijk hier het programma.

Starten en afsluiten met Erfgoeddag 

Voor een aantal projecten is Erfgoeddag het toonmoment, als afsluiter van eerdere activiteiten. In Wetteren bijvoorbeeld was de vondst van oude glasnegatieven de aanleiding om via fotografie het erfgoedconcept binnen te brengen bij scholen. Het resultaat: op Erfgoeddag kan je een moderne interpretatie van de glasnegatieven bewonderen in en rond de watermolen. De verder professioneel uitgewerkte composities met de leerlingen zijn echt de moeite waard. Fotografe Lieve Blancquaert laat trouwens tijdens een lezing ook haar licht schijnen over de originelen.  
In Zele werkte een klas uit het middelbaar dan weer toe naar een expo over de oude sporthal daar. Het leverde hen de geschiedenisprijs van de UGent op.  

Erfgoedvrijwilligers aan zet 

Op Erfgoeddag zelf zijn er niet minder dan twintig publieksactiviteiten te beleven in de regio. Dat danken we vooral aan de vele fantastische vrijwilligers ginds. Wat dacht je van een wedstrijdje schoonschrift met kroontjespen in Wetteren? Of uit de bol gaan in Dendermonde, in de nasleep van de Rosse Buurtenstoet? Je vergapen aan oude schoolfoto’s in Schellebelle kan ook. Of toch liever een escape game in Hamme, waar de boekentas, ’het kabaske‘ centraal staat?  

In de week na Erfgoeddag trekken verschillende vrijwilligers naar de klas. Zo gaat in Hamme oud-leerkracht Geert terug voor de klas staan om de rijke geschiedenis van de eigen school te vertellen aan de hand van anekdotes en materiaal uit het archief van de school.  

In totaal zal Dijk92 met haar partners bij de verschillende schoolprojecten ruwweg zo’n vierhonderd leerlingen bereiken in de periode rond Erfgoeddag. 

Fichebakken vol met inspiratie 

Uiteindelijk wil de erfgoedcel ook na Erfgoeddag de samenwerking met scholen blijven stimuleren. Daarom stelden we een ’fichebak‘ samen voor leerkrachten, vol tips en inspiratie. Het doel is om een referentie in de leraarskamer te maken voor al wie openstaat voor een cultuur- of erfgoedervaring in de klas. Elke kleuter-, lagere en middelbare school in de regio krijgt zo’n fichebak. Eén bepaalde fiche zal ook verwijzen naar het gloednieuwe inleefpakket over ‘de school van toen.’ Het bestaat uit twee koffers: de 'klas van toen' en 'spelletjes van toen'. Met die laatste brengen we het erfgoed van oma en opa naar de speelplaats van vandaag. Meer hierover vind je hier

Of je nu dus een bezoeker, leerling of leerkracht bent: zo brengt de erfgoedcel van Dijk92 meer dan duizend-en-een Erfgoeddagen naar de regio!

 

Foto cover: PARCUM Exp Als De Bliksem 2021 (c) Wouter Jaspers