Een programma op kindermaat: Van Ape(n)school tot reuZen in de Mijnstreek! 

Landschapschilderen in openlucht (c) stad Genk

Een programma op kindermaat: Van Ape(n)school tot reuZen in de Mijnstreek! 

Op zondag 24 april nodigen FARO, Erfgoedcel Mijn-Erfgoed en alle organisatoren het publiek uit om het erfgoed van dat verleden te komen ontdekken. Benieuwd wat er allemaal op de planning staat in de Mijnstreek?  

Schreef jij nog met een lei en griffel? 

​​​Met 29 activiteiten op 24 locaties in de Mijnstreek kom je als bezoeker zeker aan je trekken. Zo zijn er ook dit jaar weer verschillende tentoonstellingen, rondleidingen, workshops en demonstraties. In het thema 'Erfgoeddag maakt school!' tonen verschillende erfgoedorganisaties unieke collectiestukken en fotomateriaal uit het schoolverleden in hun gemeente. Misschien herken je je favoriete leerkracht wel? Zette jij de klas vroeger op stelten? Of herinner je je nog de oude schoolkaarten en -prenten uit het klaslokaal? 

Ook scholen organiseren mee en graven in hun verleden 

“Via een Facebookgroep voor bewoners van Houthalen vroegen we naar oude foto’s of anekdotes van mensen die vroeger op de Savioschool zaten.” vertelt Eline De Boiserie, leerkracht van de Secundaire Keerpunt Freinetschool in Meulenberg. “De respons was enorm, we kregen meer dan 200 reacties! Voor de leerlingen werkt dit erg motiverend. Ze zorgen zelf ook voor heel wat input, door bijvoorbeeld te gaan luisteren naar verhalen van hun (groot-)ouders, nonkels en tantes, buren ... Door erfgoed op te nemen in je lessen, kun je heel wat bereiken. Ik kan het dus andere leerkrachten enkel maar aanbevelen!” 

Een programma op kindermaat: Van Ape(n)school tot reuZen! 

Op zondag 24 april valt er ook voor kinderen heel wat te beleven. In As kan je genieten van de familievoorstelling ‘Larie en Ape(n)school’, om daarna in ’t Mieleke te knutselen met hout. Iets verder in Maasmechelen gaat er een écht Kindermuseum open. Durf jij het aan om op de beiaard te spelen van de Sint-Martinuskerk in Genk? Of heb je altijd al eens willen schilderen in openlucht, zoals een échte landschapsschilder? Dat kan wat verder in het Heempark. In Houthalen-Helchteren maak je vegers voor vlinders met plantenwortels, een oud lokaal gebruik. Wist je dat er ook vandaag nog reuzen bestaan, én dat je er zelf een kan maken in ZLDR Luchtfabriek? Kortom, voor elk wat wils.” 

30 klassen in de Mijnstreek verwelkomen een Erfgoedklasbak 

Voor het eerst in de geschiedenis van Erfgoeddag krijgt deze nog een vervolg: Erfgoeddag wordt een Erfgoeddag-week van 25 tot 29 april, exclusief voor het onderwijs. Een 'Erfgoedklasbak' is een expert die vol passie vertelt over zijn of haar erfgoedpraktijk: een traditie, een ambacht, een collectie, een spel, een herinnering ... Tal van zulke Erfgoedklasbakken trekken met hun verhaal naar de scholen om de leerlingen en studenten warm te maken voor cultureel erfgoed..  

Een van deze Erfgoedklasbakken is Helena Fransens, oud-lerares kantklossen in het volwassenenonderwijs:

“Tijdens de Erfgoeddag-week word ik bijgestaan door een aantal andere fanatieke Limburgse kantklossers. Samen trekken we naar lokale basisscholen met kantkloswerk dat aangepast is aan het niveau van leerlingen uit het vijfde of zesde leerjaar. We leren ze de beginselen van het kantklossen aan de hand van een werkje dat op het einde van de lestijd ook volledig af is. Veel kinderen kennen het kantklossen niet meer. Door met onze Erfgoedklasbakken naar de klas te trekken, kunnen we hen op een laagdrempelige manier laten kennismaken met dit bijzondere erfgoed, en zo een jonge generatie enthousiasmeren!” 

15 klassen genieten van een VIP-aanbod op locatie 

Maar als school kan je ook een VIP-initiatief boeken ‘in situ’, waar je met de klas naartoe kan. Zo kan je bijvoorbeeld graven in het geheugen van Genk in de bibliotheek van Genk. An Peeters, assistent-dienstleider Bibliotheek Genk, vertelt:

“We organiseren tijdens de Erfgoeddag-week een activiteit voor de derde graad van het middelbaar onderwijs. Leerlingen (en leerkrachten) maken twee lesuren lang kennis met ons depot en de heemkring. Door met de beeldbank aan de slag te gaan, werken we ook aan de digitale vaardigheid, een belangrijke doelstelling in zowel het onderwijs als voor onze bibliotheek.” 

Veerle Bousson, Dienst Cultuur stad Genk, vult aan:

“Het is de bedoeling dat leerlingen zelf een stukje geschiedenis meenemen naar de activiteit. Het kan bijvoorbeeld gaan om een oude foto of postkaart. Zo gaan de leerlingen met hun (groot)ouders in gesprek over het verleden en kunnen we samen dit materiaal inbrengen in de beeldbank. De leerlingen bouwen zo met ons aan het geheugen van Genk.” 

Zin in meer? 

 Ontdek het volledige regionale programma op www.erfgoeddagmijnstreek.be 

 

Foto: Landschapschilderen in openlucht (c) stad Genk