Erfgoed in beeld bij CINEMATEK

Erfgoed in beeld bij CINEMATEK

Vandaag zetten we CINEMATEK, gelegen in hartje Brussel, in de kijker. Daar werden we verwelkomd door enkele sympathieke medewerkers: Mikke Somers (verantwoordelijke voor het museum en de filmzalen), Bruno Mestdagh (verantwoordelijke voor de filmcollecties en restauraties), Mathias Bracke (collectiebeheerder) en Bobbie Noë (collectiebeheerder).  

Wat is CINEMATEK? 

CINEMATEK is het Koninklijk Belgisch Filmarchief, dat sinds 1938 films bewaart en vertoont. Elke dag worden er vier tot zes films vertoond. De focus ligt niet alleen op films, maar ook op documentatie. De archiefinstelling beschikt ook over een grote bibliotheek met boeken en documenten over films. Dit zijn voornamelijk speelfilms, maar ook documentaires, journaals en reclamefilms, die de geschiedenis van de 20e eeuw in beeld brengen. 

Wat organiseert CINEMATEK? 

Dit jaar neemt CINEMATEK terug deel aan Erfgoeddag. Op zondag 24 april 2022 vertonen zij een programma met korte documentaires uit de jaren 1920 tot 1950 en reportages over het onderwijs in vroeger tijden. Bijvoorbeeld: "Hoe gingen de kinderen toen naar school?" 

Tijdens de Erfgoeddag-week nodigen ze tussen maandag 25 april en vrijdag 29 april scholen uit het basis- en voortgezet onderwijs uit in hun archief. Daar krijgen de leerlingen uitleg over hoe spoelen worden geïnventariseerd en welke bewerkingen er moeten gebeuren om ze goed te bewaren. 

Waarom neemt CINEMATEK deel aan Erfgoeddag en de Erfgoeddag-week? 

Veel Belgen kennen CINEMATEK niet of weten niet dat het een van de oudste filmarchieven ter wereld is met een van de grootste internationale collecties. Daarom is het belangrijk om CINEMATEK meer bekendheid te geven, vooral bij de jongere generaties. 

Geïnteresseerden kunnen elke avond van de week een of meerdere filmvoorstellingen bekijken, maar overdag bestaat het publiek  enkel uit scholen en groepen. Zij krijgen bijna nooit uitleg van het team dat de collectie restaureert en ermee werkt, omdat ze vaak in het depot werkzaam zijn. 

Tijdens Erfgoeddag en de Erfgoeddag-week kan dat wel. Het collectie- en restauratieteam ontvangt scholen en gaat naar hen toe om zelf uitleg te geven over hun werk. Ze leggen bijvoorbeeld uit wat er nodig is om films goed te conserveren, zodat ook toekomstige generaties de films kunnen bekijken. 

Wat hoopt CINEMATEK dat de bezoekers hieruit halen? 

Het centrum hoopt dat de bezoekers het belang van filmconservering inzien omdat het een stukje geschiedenis bevat van 1895 tot nu. 

Trek je komend weekend naar Brussel? 

Ga dan zeker eens langs bij CINEMATEK. Benieuwd om Mikke, Bruno, Matthias en Bobbie in actie te zien? Een videoneerslag van het bezoek van Céline en Leila aan CINEMATEK ontdek je op het Erfgoeddag-Instagramkanaal. 

 

Tekst door Leila Ahmad en Céline Torre. 
Foto cover: Mikke Somers, Bruno Mestdagh, Mathias Bracke en Bobbie Noë.