Erfgoed bij het Stadsarchief Leuven

Erfgoed bij het Stadsarchief Leuven

Ondertussen is het een traditie dat het Stadsarchief Leuven deelneemt aan de Erfgoeddag! Dit jaar zijn ze zowel op de Erfgoeddag als tijdens de Erfgoeddag-week terug met voor hen het iets uitdagender thema ‘onderwijs’. Uiteindelijk hebben ze een mooi evenwicht gevonden met hun project ’Schrijven doorheen de tijd‘.  

Op zondag 24 april geven medewerkers een rondleiding door de tentoonstelling Tweebronnen. Tijdens de rondleiding in gebouw Tweebronnen wordt het de bezoekers stilaan duidelijk dat dit vroeger een technische school was. Tijdens de Erfgoeddag-week zal archivaris Marika Ceunen als ’experte’ naar de klassen trekken. Daar zal zij de leerlingen meer vertellen over toponiemen. Verder kunnen scholen ook tijdens die week deelnemen aan een aantal activiteiten in de leeszaal.  

Waarom doet het Leuvense stadsarchief mee? 

Het Stadsarchief Leuven bereikt vaak een ouder publiek. Tijdens de Erfgoeddag-week neemt het de gelegenheid te baat om meer jongeren en kinderen te bereiken. De medewerkers voelen aan dat de interesse er wel is, maar dat de manier om hen te bereiken niet altijd evident is. Door het geven van praktische workshops hopen ze dat de jongere generaties geprikkeld worden, en geprikkeld worden om eens vaker in het archief te komen rondneuzen.  

Wat hoopt het Stadsarchief Leuven dat de deelnemers hieruit zullen halen? 

Kinderen hebben tegenwoordig geen voeling meer met al dat oude materiaal. Daarom wil het stadsarchief dat de jongere generaties beseffen dat wat we nu hebben, niet uit het niets is ontstaan, en dat oude materialen een boeiende voorgeschiedenis hebben.  Kinderen kunnen tijdens een workshop leren schrijven met een ganzenveer en een heuse middeleeuwse oorkonde maken. 

Trek je komend weekend naar Leuven?  

Alle informatie over het programma op 24 april en tijdens de aansluitende Erfgoeddag-week vind je hier. Benieuwd om Hadewijch en Marika in actie te zien? Een videoneerslag van ons bezoek ontdek je op het Erfgoeddag-Instagramkanaal. 

Tekst door Leila Ahmad en Céline Torre.  
Foto cover: Hadewijch Masure en Marika Ceunen, Stadsarchief Leuven