Leerkracht met erfgoedhart gezocht (m/v/x)

(c) Stad Gent - De Wereld van Kina

Leerkracht met erfgoedhart gezocht (m/v/x)

Ben jij een leerkracht met een warm hart voor erfgoed? Grasduin dan zeker door het activiteitenaanbod voor de Erfgoeddag en -week. Met het thema ‘Erfgoed maakt school’ zijn er dit jaar heel wat activiteiten die specifiek voor jullie, leerkrachten, ontworpen zijn. Verken je mee enkele initiatieven?  

Waarom is Erfgoeddag dit jaar zo bijzonder voor jou? 

Al twintig jaar is Erfgoeddag een vaste waarde op de eerste zondag na de paasvakantie. Jaar na jaar zorgen musea, archieven, erfgoedbibliotheken en tal van andere (lokale) erfgoedspelers voor een uniek en gratis aanbod van expo’s, rondleidingen, workshops en meer.  

In 2022 zijn alle pijlen op het onderwijs gericht en daarom loopt het event ook nog door in de week na Erfgoeddag (25 t.e.m. 29 april 2022). Via Cultuurkuur.be kan je al geruime tijd het gigantische aanbod van gratis activiteiten voor lagere en middelbare scholen voor die week verkennen. Vond je nog niet eerder je weg naar de klasbakken of de vipactiviteiten, en wil je toch graag nog meedoen? Probeer dan zeker contact op te nemen met de organiserende huizen om last-minuteopties te bespreken. Je vindt op Cultuurkuur.be alle contactgegevens terug. 

Een uniek aanbod voor leerkrachten 

Wil je vooral weten wat je zelf als leerkracht kan doen? Lees dan zeker verder, we presenteren je graag enkele heel uiteenlopende workshops, vormingen, expo’s en meer.  

Antwerpen 

Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience creëerde eerder de workshops Cirkelhelden en Heldenflix. In een train-de-trainersessie leren ze je graag hoe jij je leerlingen verteltechnieken kan bijbrengen en dus zelf met deze modules aan de slag kan.  

In het stadsmuseum van Lier gaan ze het onderwijsdebat ook niet uit de weg. Zij nodigen educatieve uitgeverij VAN IN uit en verzorgen een expo rond de geschiedenis van hun educatieve materialen. Het blijft echter niet bij een expo. In een museumtalk leer je meer over hoe die middelen tot stand komen en je kan er zelf ook suggesties en ideeën meegeven. 

Wil je graag met je leerlingen werken rond het erfgoed van je eigen school? Zeker doen, want het is een fantastische manier om de onderzoeksvaardigheden van leerlingen aan te scherpen in hun directe omgeving. Je kan daarvoor zeker te rade gaan bij scholen die zo’n traject al eerder uitgewerkt hebben. De activiteiten bij TSM Mechelen vormen daar een voorbeeld van.  

Vlaams-Brabant 

In Brussel kan je terecht voor de verlengde expo Van kabas tot rugzak, 200 jaar Nederlandstalig onderwijs in Brussel van het AMVB. Het AMVB nodigt je ook uit om met je klas onderzoek te doen naar het onderwijsverleden van (groot)ouders en levert daarvoor interessante lespakketten aan, zowel voor het lager als het middelbaar onderwijs.  

Trek je er liever al wandelend op uit? Dan biedt Brukselbinnenstebuiten een gidsbeurt die start op de Oude Graanmarkt in Brussel en die uitnodigt tot reflectie over de uitdagingen van het Brusselse onderwijs. 

West-Vlaanderen 

Naast wandelen is fietsen ook een optie. Zo kan je op 23 april terecht bij Talbot House in Poperinge om mee te fietsen in het spoor van Luitenant Geoffrey Boothby. Gebaseerd op de liefdesbrieven die hij schreef in de loopgraven werkte Talbot House een educatief project uit dat interessant kan zijn voor leerkrachten geschiedenis, Engels, PAV en meer. Daarbij laat je leerlingen kennismaken met de prachtige Engelstalige liefdesbrieven, die ze verder analyseren met andere historische bronnen. Dat lesmateriaal kan je in de klas gebruiken, maar je kan er ook een daguitstap aan koppelen naar de Westhoek. Enkel tijdens de Erfgoeddag-week kan je deze hele formule trouwens gratis uitproberen met je klas!  

Oost-Vlaanderen 

Het Gents Universiteitsmuseum (GUM), Sensoa vzw en çavaria vzw slaan de handen in elkaar en bieden je samen een inspirerende dag aan. De expo Phallus. Norm & Vorm in het GUM stelt onze idées fixes over gender, wetenschap en normen in vraag. Hoe creëer je een veilige ruimte om met je leerlingen te spreken over deze thema's? 

Limburg 

Als leerkracht sta je dagelijks voor een divers leerlingenpubliek. Dat biedt kansen maar ook uitdagingen. Leerlingen hebben vaak uitgesproken meningen over raciale kwesties, en die juist kaderen en nuanceren in klascontext is niet eenvoudig. De bibliotheek van Beringen wil je alvast inspireren met een panelgesprek over (de)kolonisering en de expo ‘Bacongo Limburg’.  

En er is nog veel meer

Verken hier het aanbod dat op maat van  leerkrachten is ontworpen. Via erfgoeddag.be kan je het volledige aanbod verkennen. Heb je nog vragen of suggesties, mail dan gerust naar info@erfgoeddag.be.  

 

Foto cover: (c) Stad Gent - De Wereld van Kina