Spelen op de speelplaats én in de klas

Marble mania bij ZENDER op Erfgoeddag

Spelen op de speelplaats én in de klas

Tal van organisaties uit de regio Pajottenland & Zennevallei gingen op zoek naar het schoolse verleden en verzamelden voor de gelegenheid dierbare herinneringen aan de schooltijd van vroeger. Trek je er tijdens Erfgoeddag graag op uit in de regio Pajottenland & Zennevallei? Dan vind je in deze blog alvast wat inspiratie. 

Terug naar de tijd van toen 

In Dilbeek katapulteert de tijdscapsule je terug naar de klas van toen met enkele lesuren van weleer: knutselen met een spatzeef, een handwerk maken of rekenen. Ook in Pepingen en Gooik kan je een klaslokaal van weleer opnieuw binnenstappen. Jean-Paul De Loecker (Voorzitter Heemkring Gooik) vertelt hierover:  

“Tijdens Erfgoeddag willen we ook getuigenissen vastleggen via klank en beeld. Kom dus zeker langs met een aantal oud-klasgenoten om nog eens bij te praten en breng liefst ook klasfoto’s mee van vroeger.” 

Beersel zet de vrouwelijke religieuzen die lesgaven op de Beerselse scholen in de kijker en ook in Roosdaal kan je de sfeer van vroeger met een laagje humor komen opsnuiven. Walter Evenepoel en collega’s brengen er oude schoolliedjes en testen hoe goed de bezoekers nog kunnen perkeninken. 

Bijleren 

Erfgoeddag vormt een mooie gelegenheid om meer te weten te komen over het Erfgoeddepot in Herne. Voor de gelegenheid gingen de leerlingen van de lagere scholen er zelf op historisch onderzoek. Tineke Moonens (Erfgoed- en Vrijetijdcoördinator, Herne):  

“In de weken voor Erfgoeddag keerden de lagere scholen terug in de tijd en verzamelden de kinderen oude schoolfoto's bij hun families. Ze nodigen de bezoeker uit om samen uit te vissen wie er op deze foto’s staat en een bezoek te brengen aan het erfgoeddepot dat die dag uitzonderlijk vrij toegankelijk is.” 

Galmaarden opent officieel haar nieuwe educatieve molenroute en in Affligem kan je in en rond de Kluiskapel op ontdekking. En ook in het Trammuseum kan je bijleren over de 60-jarge geschiedenis van het museum en over het industrieel erfgoed in Vlaanderen.  

Marble … Erfgoeddagmania 

Spelen op de speelplaats is van alle tijden en sommige spelletjes lijken écht wel tijdloos. Knikkeren is er zo eentje: je vindt het zowel op een schilderij van Bruegel als op televisie vandaag. Dit jaar kan je tijdens Erfgoeddag in de regio Pajottenland & Zennevallei ook je knikkerhart ophalen dankzij de regionale actie van ZENDER. Op verschillende locaties kan je dit erfgoedspelletje ontdekken en iedere speel(plaats)vogel krijgt een zakje knikkers.  

Knikkers verzamelen en naar de radio luisteren 

Surf naar Erfgoeddagpz.be. Daar vind je meer info over het programma in de regio Pajottenland & Zennevallei en ontdek je waar je je knikkercollectie kan uitbreiden. Stem in de week voor Erfgoeddag ook zeker af op Radio Rand: iedere werkdag maken de lokale organisatoren je warm met straffe verhalen en prikkelende weetjes over wat je op zondag 24 april allemaal kan beleven. 

Foto cover: Knikkerzakjes gemaakt door ZENDER voor Erfgoeddag 2022